Ποινική δίωξη κατά του ιδρυτή του Uber στη Νότια Κορέα

0

Εισαγγελείς της Νότιας Κορέας απήγγειλαν κατηγορίες κατά του ιδρυτή της διαδικτυακής εφαρμογής Uber, Travis Kalanick, για τη λειτουργία παράνομης υπηρεσίας ταξί στη χώρα. Συγκεκριμένα, η επίσημη κατηγορία αφορά στην παραβίαση νόμου που απαγορεύει στις εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων να προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Η παραβίαση του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται ότι επισύρει πρόστιμο μέχρι 18.000 δολάρια ή ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη.

Η διαδικτυακή εφαρμογή Uber ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Nοτιοκορεατική πρωτεύουσα, Σεούλ, τον Αύγουστο του 2013, και πλέον λειτουργεί ως μια υπηρεσία, η οποία πληρώνει τους ιδιώτες οδηγούς να χρησιμοποιούν το δικό τους αυτοκίνητο ως ταξί. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις κυρίως από οδηγούς ταξί, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές που προσφέρονται οι υπηρεσίες του Uber έναντι του νόμιμου κομίστρου, που ισχύει για τα ταξί. Άλλωστε, το γεγονός ότι η εφαρμογή δεν απαιτεί ειδική αδειοδότηση για τους οδηγούς – χρήστες της εγείρει, επίσης, θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, οι οποίοι πληρώνουν έως και 63.000 δολάρια για να λάβουν άδεια ταξί.

Η υπηρεσία αντιμετώπισε την έντονη αντίθεση και από τις τοπικές αρχές, που τη θεωρούν παράνομη και θέσπισαν διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο προσφέρονται 910 δολάρια ως αμοιβή σε όποιον υποβάλλει αναφορά σχετικά με τις δραστηριότητες του Uber.

 

Σχόλια