Πόλη του Ισραήλ κατηγορεί τους χάρτες της Google για συκοφαντική δυσφήμιση

0

Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε πόλη του Ισραήλ εναντίον του Google, επειδή οι χάρτες του παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ εμφανίζουν την πόλη να κτίστηκε πάνω στα συντρίμμια αραβικού χωριού.

Η υπόθεση φέρνει στην επικαιρότητα μια παλαιότερη και μια καινούργια διαμάχη. Από την μια οι τοπικοί αξιωματούχοι της πόλης Κιριάτ Γιάμ αρνούνται εδώ και χρόνια ότι εκτόπισαν τον αραβικό πληθυσμό της περιοχής την επομένη της σύστασης του σύγχρονου κράτους το Ισραήλ, το 1948.

Από την άλλη, η Google υπεραμύνεται του δικαιώματός της να δίνει στους χρήστες του διαδικτύου το δικαίωμα να αλλάζουν τις πληροφορίες στα αρχεία της.

Το Κιριάτ Γιάμ είναι μια πόλη 40.000 κατοίκων στα παράλια της Μεσογείου, βόρεια της Χάιφα. Η διαμάχη ξέσπασε όταν ο 30χρονος Παλαιστίνιος γιατρός, Θαμίν Ντάρμπι πρόσθεσε στην υπηρεσία χαρτών της Google υποσημείωση πάνω από την πόλη Κιριάτ Γιάμ λέγοντας ότι έχει χτιστεί στα συντρίμμια του παλαιστινιακού χωριού, Γκαουαρίνα.

Ο Παλαιστίνιος δηλώνει ότι γνωρίζει την εν λόγω πληροφορία από την μητέρα του, η οποία είναι πρόσφυγας από το χωριό Μπαλάτ αλ Σεϊχ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημερινό Κιριάτ Γιάμ.

Σχόλια