Πολιτική των «έξι παραβάσεων» για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

0

Οι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου στις ΗΠΑ σε συνεργασία με κινηματογραφικούς φορείς και με εταιρείες μουσικής παραγωγής, στην προσπάθεια καταπολέμησης της πειρατείας ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Copyright Alert System» ή αλλιώς προειδοποιητικό σύστημα των «έξι παραβάσεων», όπως είναι ευρέως γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του τρέχοντος έτους και στόχο θα έχει την αποστολή εξαιρετικά προσβλητικών μηνυμάτων σε όσους προβαίνουν επανειλημμένα σε παράνομη χρήση αρχείων. Με τις δύο τελευταία «παραβάσεις» θα εμφανίζεται μια ιδιόμορφη σελίδα στην έναρξη του περιηγητή που θα τους παρέχει πληροφορίες και υλικό σχετικό με την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η μέθοδος αυτή διαφέρει από την πολιτική των «τριών παραβάσεων», που είχε υιοθετηθεί στη Γαλλία και απαγόρευε την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όσους παραβίαζαν τη νομοθεσία. Οι αμερικανικές αρχές δε σκοπεύουν να αποκλείουν τη σύνδεση του χρήστη, αν και η δυνατότητα αυτή έχει προβλεφθεί.

Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι τι θα γίνεται με όσους επιμένουν να μοιράζονται ελεύθερα αρχεία αγνοώντας τις προειδοποιήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, προβλέπεται η αποστολή εξωδίκων χωρίς να είναι ακόμα σαφής η διαδικασία που θα ακολουθείται μετέπειτα στο δικαστήριο.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θεωρούν ότι έχουν κατηγορηθεί άδικα να ελέγχεται η περίπτωσή τους από την Αμερικανική Ένωση Διαιτησίας, αφού πληρώσουν πρώτα ένα χρηματικό ποσό. Τέλος, δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως ποιο θα είναι το συνολικό κόστος οργάνωσης και εφαρμογής του προγράμματος.

Σχόλια