Πολυετής κάθειρξη σε ιρανό blogger

0

Κάθειρξη 19 ετών επιβλήθηκε από ιρανικό δικαστήριο στον ιρανο-καναδό blogger Χοσέιν Ντεραχσάν. Γνωστός ως «Blogfather» ο Ντεραχσάν κρατείτο σε φυλακή του ιράν από το 2008 για πιθανολογούμενη κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ενώ θεωρείται “πατέρας” της λεγόμενης επανάστασης των ιστολογίων στη χώρα.
Ακτιβιστής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας στο Reuters δήλωσε σχετικά: «Μας εξέπληξε το ότι ο Ντεραχσάν, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 19 χρόνια στη φυλακή για συνεργασία με εχθρικές χώρες, προπαγάνδα και προσβολή θρησκευτικών προσωπικοτήτων».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars που επικαλείται ενημερωμένη δικαστική πηγή, η ποινή που επιβλήθηκε στον Ντεραχσάν δεν είναι οριστική και θα μπορούσε να ασκήσει έφεση.
Ο Ντεραχσάν, δημοσιογράφος το επάγγελμα έγινε ευρύτερα γνωστός όταν εξέδωσε οδηγίες για το πως δημιουργούνται ιστολόγια στη γλώσσα Farsi, πυροδοτώντας έκρηξη του blogging στην ιρανική γλώσσα. Επιπλέον, παραβαίνοντας την απαγόρευση που επιβάλει το Ιράν στους πολίτες του να επισκεφθούν το Ισραήλ, του οποίου την κρατική οντότητα δεν αναγνωρίζει, ο Ντεραχσάν ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ το 2006.

Σχόλια