Πολυγλωσσικές οι διαδικτυακές διευθύνσεις

0

Ως «το πρώτο, εξαιρετικά μεγάλο και ιστορικό βήμα προς τη διεθνοποίηση του Διαδικτύου» βλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICANN –της αρχής που ρυθμίζει την ονοματοδοσία των διευθύνσεων του Ίντερνετ–, Ρόντ Μπέκστρομ την απόφαση να επιτραπεί η χρήση οποιουδήποτε αλφαβήτου στις διαδικτυακές διευθύνσεις, πέραν του λατινικού.
Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της ICANN στη Σεούλ και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ιντερνετικών διευθύνσεων με κινεζικούς, κορεατικούς ή αραβικούς και άλλους χαρακτήρες στο άμεσο μέλλον. Σε πρώτη φάση, από τις 16 Νοεμβρίου θα επιτραπεί η διεθνοποίηση των διευθύνσεων (domain names) στο κομμάτι που αντιστοιχεί στην ένδειξη της χώρας προέλευσής τους. Δηλαδή, καταλήξεις όπως η .cn στο τέλος των κινεζικών ιντερνετικών διευθύσεων θα μπορούν πλέον να γράφονται με κινεζικούς αντί για λατινικούς χαρακτήρες. Στη συνέχεια, η χρήση των διεθνοποιημένων διευθύνσεων θα επεκταθεί σε όλα τα είδη ιντερνετικών ονομάτων διευθύνσεων.
«Μόλις κάναμε το Ίντερνετ πολύ πιο προσβάσιμο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές όπως η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Ρωσία», συμπλήρωσε ο κ. Μπέκστρομ.
Η απόφαση έρχεται ένα μήνα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση έκανε δεκτές αλλαγές στη λειτουργία του ICANN οι οποίες πρακτικά διεθνοποιούν τον οργανισμό, που μέχρι πρότινος λογοδοτούσε μόνο στις ΗΠΑ και δρούσε υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Σχόλια