Πολύπλοκος ο πρώτος χάρτης του διαδικτύου

0

Δύο μήνες και τρία δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές αιτήσεις επικοινωνίας χρειάστηκαν οι ερευνητές του ινστιτούτου Πληροφορικής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια για τη δημιουργία του πρώτου χάρτη του διαδικτύου.
«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα» σχολιάζει ο Τζον Χάιντμαν, επικεφαλής του προγράμματος και συμπληρώνει, «τα δεδομένα μας δεν είναι οριστικά, είναι όμως δεδομένα που δεν υπήρχαν έως σήμερα. Αρχίζουν να ρίχνουν φως στο πώς χρησιμοποιείται σήμερα το διαδίκτυο».
Αν κάθε συνδεδεμένος υπολογιστής αντιστοιχεί σε μια κουκκίδα, ο χάρτης θα είχε διαστάσεις 2,7×2,7 μέτρα. Ο χάρτης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος ενώ ακόμα πιο περίπλοκη αναμένεται η ερμηνεία των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν.
Σε διάστημα δύο μηνών, οι ερευνητές προσπάθησαν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με 2,8 δισεκατομμύρια πιθανές διευθύνσεις IP. Τελικά οι ερευνητές έλαβαν απαντήσεις από 187 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.
Ο πλήρης χάρτης των διευθύνσεων αυτών ήταν τόσο μεγάλος όταν τυπώθηκε ώστε οι ερευνητές χρειάστηκε να τον κρεμάσουν από το ταβάνι.
Παρά τον μεγάλο αριθμό των απαντήσεων, η πλήρης απογραφή ήταν αδύνατη, καθώς πολλοί υπολογιστές θα ήταν κλειστοί όταν δοκιμάστηκε η διεύθυνσή τους ή θα ήταν κρυμμένοι πίσω από δρομολογητές (routers) και πύρινα τείχη (firewall).

Σχόλια