Πορτογάλοι και Ελβετοί εκδότες υπέρ της φορολόγησης της Google

0

Πορτογάλοι και Ελβετοί εκδότες υποστηρίζουν τη διαδικασία φορολόγησης της Google μαζί με τους Γάλλους, Ιταλούς και Γερμανούς ομολόγους τους με στόχο να αναγκαστεί η αμερικανική εταιρεία να καταβάλει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για «συγγενικά δικαιώματα», στα πλαίσια ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης, όπως προέκυψε από σχετική κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι Πορτογάλοι εκδότες, οι οποίοι εκπροσωπούνται από την ένωση «APIMPRENSA» καλούν την κυβέρνηση και τα μέλη του Κοινοβουλίου να υποστηρίξουν τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις για τα δικαιώματα των δημιουργών συλλογικών έργων καθώς και να συμβάλουν στην παροχή επαρκούς πληροφόρησης προς τους πολίτες προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα οικονομική ισορροπία στο διαδίκτυο.

Οι Ελβετοί εκδότες, από την πλευρά τους, εκπροσωπούνται από τις ενώσεις «Médias Suisses», «Schweizer Medien» και «Stampa Svizzera» και επιδιώκουν να έλθουν σε επαφή με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της φορολόγησης του αμερικανικού κολοσσού, ενώ οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την αναμόρφωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών. Οι ενώσεις εκδοτών από αυτές τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη δράση τους, ενώ θα συντονίσουν σε διεθνές επίπεδο ανάλογες ενέργειες.

Εκπρόσωποι από το χώρο του Τύπου, της μουσικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου κατηγορούν την Google ότι αποκομίζει σημαντικά διαφημιστικά κέρδη καθώς αρκείται στην παραπομπή σε τίτλους και στο περιεχόμενο των εφημερίδων.

Να σημειωθεί ακόμα, ότι στη Γερμανία, η  Google άρχισε χθες εκστρατεία εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου, με το οποίο προωθείται η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των εκδοτών Τύπου στο διαδίκτυο.

Στην καμπάνια [Link video] που έχει δει το φως της δημοσιότητας, η Google εμφανίζεται να «μιλάει» απ’ ευθείας στους χρήστες της γερμανικής ιστοσελίδας της.

Με αφορμή αυτή την κίνηση, οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να εξετάσουν αύριο σχετικό κείμενο, το οποίο έχει ως στόχο να εγγυηθεί στους εκδότες «δίκαιη συμμετοχή» στα κέρδη των μηχανών αναζήτησης. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πλευρά έχει ορίσει διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκδοτών και της Google, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αλλιώς, η γαλλική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.

Σχόλια