Προβληματισμός στο Ευρωκοινοβούλιο για τους ανιχνευτές σώματος στα αεροδρόμια

0

Δύο Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –αυτή των Πολιτικών Ελευθερίων και εκείνη των Μεταφορών– εξέτασαν χθες το ζήτημα της ασφάλειας των αεροπορικών ταξιδιών μετά την απόπειρα επίθεσης σε αεροσκάφος της Delta Airlines τα Χριστούγεννα, δίνοντας έμφαση στο θέμα της εγκατάστασης ανιχνευτών σώματος στα αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου.
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και των δύο Επιτροπών συμφώνησε ότι προτού εφαρμοστούν μέτρα όπως η χρήση σαρωτών σώματος, θα πρέπει να διασφαλιστεί η καλή συνεργασία και η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ κ.λπ., ώστε να προλαμβάνονται πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. Άλλωστε, όπως τόνισαν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, δεν υπάρχει τεχνολογία που να εγγυάται 100% ασφάλεια απέναντι στην τρομοκρατία, ενώ –ειδικά για τους ανιχνευτές σώματος– η αποτελεσματικότητά της είναι αμφισβητούμενη.
Δεν ήταν λίγοι οι ευρωβουλευτές που τάχθηκαν κατά των πολυσυζητημένων συσκευών, επικαλούμενοι λόγους προστασίας τόσο των προσωπικών δεδομένων όσο και της υγείας των πολιτών. Πάντως, ο Γενικός Διευθυντής της Κομισιόν για τις Μεταφορές, Ματίας Ρουέτ υποστήριξε χθες στην Επιτροπή Μεταφορών ότι η «δεύτερη γενιά» ανιχνευτών σώματος έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2008, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε τους σαρωτές και κάλεσε την Κομισιόν να προχωρήσει σε σχετική αξιολόγηση. Η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να είναι έτοιμη τις προσεχείς εβδομάδες.

Σχόλια