Προβληματίζει ο νόμος για μη πώληση τσιγάρων μέσω ίντερνετ

0

Αρκετοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνουν προβληματισμένοι με τη νομοθεσία που ενέκρινε η πολιτεία του Μέιν κατά των πωλήσεων τσιγάρων μέσω του διαδικτύου.
Ο βοηθός του γενικού εισαγγελέα, Πολ Στερν υποστήριξε ότι πολιτείες όπως το Μέιν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία διασφαλίζοντας ότι κανένα είδος καπνού δε θα καταλήξει σε χέρια ανήλικων παιδιών. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει στις πολιτείες να ρυθμίζουν τις τιμές, τις διαδρομές και τις υπηρεσίες των ναυτιλιακών εταιρειών.
Η νομοθεσία της πολιτείας του Μέιν υπαγορεύει στις μεταφορικές εταιρείες να ελέγχουν τα πακέτα τους με τον κατάλογο που έχει συντάξει η γενική εισαγγελία με όλους τους εμπόρους λιανικής πώλησης τσιγάρων που δεν έχουν άδεια. Η μεταφορά, επίσης, πρέπει να γίνεται μόνο στο όνομα του παραλήπτη, ο οποίος εάν είναι κάτω των 27 ετών θα πρέπει να επιδείξει την ταυτότητα.
«Οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει το Μέιν δεν αφήνουν άλλη επιλογή στις εταιρείες μεταφορών από το να κηρύξουν πτώχευση», δήλωσε ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς.
Το Μέιν, όπως και πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, έχει επιβάλλει υψηλή φορολογία στα τσιγάρα. Ως εκ τούτου, οι καπνιστές έχουν στραφεί στις φθηνές προσφορές μέσω του διαδικτύου. Όμως, σύμφωνα με τις αντικαπνιστικές οργανώσεις ανάμεσα στους αγοραστές υπάρχουν και ανήλικοι καπνιστές.
Μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι πωλούνται 400 πακέτα τσιγάρα μέσω διαδικτύου ετησίως, ποσό που ισούται με το 2% της κατανάλωσης τσιγάρων το χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο αριθμός των πωλητών τσιγάρων μέσω του διαδικτύου έχει αυξηθεί ραγδαία, από 88 που ήταν το 2000, σε 772 τον Ιανουάριο του 2006.
«Παίζονται πολλά χρήματα για ορισμένες εταιρείες», λέει ο Ντένις Έκχαρτ επικεφαλής του τμήματος εισαγγελίας της Καλιφόρνια που ασχολείται με τις υποθέσεις σχετικά με τον καπνό, και προσθέτει, «πολλοί παρόμοιοι νόμοι κινδυνεύουν εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφανθεί υπέρ της πολιτείας του Μέιν».

Σχόλια