Προειδοποίηση της Shell για τις κυβερνο-επιθέσεις στην βιομηχανία πετρελαίου

0

Η εταιρεία αφενός παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων, αφετέρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες.

«Οι επιθέσεις που έχει δεχθεί η Shell έχουν διάφορα κίνητρα, τόσο εγκληματικά όσο και εμπορικής κατασκοπείας. Πλέον δεν αποτελούν ένα ενδεχόμενο, αλλά μία καθημερινή πραγματικότητα. Τόσο η Shell όσο και άλλες εταιρείες του κλάδου βιώνουν μια νέα μορφή επιθέσεων, που στοχοποιούν και φιλοδοξούν να πλήξουν τις μηχανές των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, υπάρχει το worm Stuxnet, που ήταν υπεύθυνο για τις εξειδικευμένες επιθέσεις του 2010», υπογράμμισε ο Ludolf Luehmann, σύμβουλος ασφάλειας στη Shell.

Ο Luehmann τόνισε ότι αυτό που μαθαίνουν οι επιχειρήσεις από τον Stuxnet είναι ότι οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου μπορούν πράγματι να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των επιχειρήσεων παγκοσμίως. «Αν κάποιος καταφέρει να ελέγξει το άνοιγμα ή το κλείσιμο μιας απλής βαλβίδας, κατανοούμε όλοι ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες. Μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, ενώ θα πάει πίσω η παραγωγή, θα αυξηθεί το κόστος, θα προκληθούν υλικές ζημιές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Συνολικά το κόστος θα είναι τεράστιο», τόνισε.

Σε αντίθεση με την Shell η BP προτίμησε να μην σχολιάσει δημοσίως την απειλή που δέχεται από χάκερς, ανάγοντας το ζήτημα σε εσωτερική εταιρική πολιτική. Εκπρόσωπος της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky σχολίασε: «Τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες οι επιχειρήσεις έχουν αλλάξει ριζικά στάση απέναντι στον κίνδυνο επιθέσεων μέσω του Διαδικτύου. Πλέον οι επιθέσεις είναι στοχευμένες και ζωτικοί τομείς της οικονομίας, όπως η βιομηχανία πετρελαίου, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι. Ολοένα και περισσότερες χώρες χρηματοδοτούν έρευνες για την προστασία του εθνικού επιχειρηματικού τομέα από επιθέσεις χάκερς. Ευτυχώς ο ιδιωτικός τομέας κινητοποιείται και αυτός με τη σειρά του για να προστατευθεί».