Προεκλογική καμπάνια της Μαρί Λεπέν κατά του νόμου Hadopi

0

Η Γαλλίδα πολιτικός του «Εθνικού Μετώπου» και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του  2012 τοποθετήθηκε δημοσίως για ένα από τα σημαντικότερα θέματα της γαλλικής επικαιρότητας.

«Θα εγγυηθώ για τη διαδικτυακή ασφάλεια σε επίπεδο συνταγματικό και θα καταργήσω αναποτελεσματικούς νόμους, ξεκινώντας από το νόμο Hadopi και όλα τα παραπροϊόντα του πλαισίου Loppsi 2. Είμαι επίσης κάθετα αντίθετη στη συνθήκη ACTA, μια καμουφλαρισμένη διεθνή εκδοχή του νόμου Hadopi, την οποία υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Μαρί Λεπέν, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο την προεκλογική της εκστρατεία. Σχολίασε ακόμη ότι είναι η πρώτη μεταξύ των υποψηφίων για τη γαλλική Προεδρία, η οποία αφήνει τόσο μεγάλο χώρο στην προεκλογική της καμπάνια για το διαδίκτυο.

Την διαφωνία με το νόμο Hadopi είχε εκφράσει η πολιτικός σε αρκετές περιστάσεις και στο παρελθόν. Τον Μάιο είχε δηλώσει: «Η μάχη της αρχής Hadopi εναντίον του παράνομου κατεβάσματος είναι μια αυταρχική προσπάθεια επιτήρησης και εντοπισμού των χρηστών, την οποία ούτε ο “Μεγάλος Αδερφός” του Όργουελ δεν θα φανταζόταν». Αντιστοίχως είχε τοποθετηθεί και κατά του νόμου Loppsi 2, που προβλέπει κλείσιμο ιστοσελίδων με περιεχόμενο πορνογραφικό/παιδοφιλικό. «Ο νόμος Loppsi 2 του 2010 είναι ανησυχητικός: υπό το πρόσχημα καταπολέμησης της πορνογραφίας, εισάγει το σκεπτικό του αυθαίρετου κλεισίματος ιστοσελίδων από την εξουσία», είχε πει.

Παρά τις ένθερμες διακηρύξεις κατά μέτρων που περιορίζουν την ελευθερία στο διαδίκτυο, η Μαρί Λεπέν απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας σε σχετικά θέματα, όπως η ανάπτυξη οπτικών ινών ή η γενικότερη πολιτική για το ίντερνετ. Περιορίστηκε μόνο να τονίσει «την ανάγκη των γονέων να προστατεύουν τα παιδιά τους από την ψυχική αποξένωση που προκαλεί το διαδίκτυο».

 

Σχόλια