Προετοιμάζεται η Βρετανία για πιθανές «πειρατικές» επιθέσεις στα συστήματα των Ολυμπιακών Αγώνων

0

Συστημάτων των Αγώνων (Olympics Technology Operation Center –TOC), με έδρα το Canary Wharf του Λονδίνου. Το Κέντρο εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα και οργανώνει από τώρα δοκιμαστικά τεστ επιθέσεων για να αξιολογήσει την ετοιμότητα των διαχειριστών πριν τους Ολυμπιακούς.

Οι καταστάσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο προσομοίωσης, καλύπτουν ευρύ φάσμα, από σοβαρά διαχειριστικά λάθη και συστημικό μπλακάουτ έως μαζικές επιθέσεις στην ίδια υπηρεσία από διάφορους χάκερ και προσβολή των κεντρικών μονάδων από ιό.Η μεγαλύτερη απειλή για τις βρετανικές αρχές είναι οι «πειρατές» του Διαδικτύου, διότι το τελευταίο διάστημα η Βρετανία –όπως και πολλές άλλες χώρες- ταλαιπωρείται συχνά από επιθέσεις των ομάδων Anonymous και LulzSec σε ιστοσελίδες σημαντικών φορέων.

Οι επιθέσεις αυτές είναι προσεκτικά οργανωμένες και στοχεύουν στην προβολή ενός πολιτικού-ακτιβιστικού μηνύματος, συνεπώς δεν είναι απίθανο οι μεγάλης εμβέλειας και τηλεοπτικής κάλυψης Ολυμπιακοί Αγώνες να θεωρηθούν ως ευκαιρία προβολής από τους χάκερ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 το κινέζικο υπολογιστικό σύστημα ασφαλείας δεχόταν κατά μέσο όρο 12 εκατομμύρια επιθέσεις την ημέρα. «Η Βρετανία δεν θα επαναλάβει τα σφάλματα των προκατόχων της. Προσεγγίζουμε την οργάνωση του συστήματος αποκεντρωτικά, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες συντονισμένης επίθεσης DDoS. Κριτικής σημασίας είναι επίσης να κρατήσουμε τα διαχειριστικά συστήματα όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη σύνδεση με το Διαδίκτυο.

Έτσι, λόγω της απομόνωσης, θα είναι πιο δύσκολο να πετύχουν εξωγενείς επιθέσεις», δήλωσε ο Gerry Pennell, υπεύθυνος του Κέντρου TOC.Παρά την εντεινόμενη εγρήγορση, οι αρχές δεν έχουν πληροφορίες για επικείμενες απειλές. Ο αντιπρόεδρος της Atos -της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων διαχείρισης των Ολυμπιακών- σημείωσε, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τις βρετανικές αρχές για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με νέες μεθόδους επίθεσης.
 

Σχόλια