Προγράμματα ανταλλαγής πειρατικών αρχείων διέθετε το CBS στο site του !

0

Δεκάδες μουσικοί καλλιτέχνες κατηγορούν το τηλεοπτικό δίκτυο CBS International και τη θυγατρική του CNET Networks ότι διευκόλυναν την συστηματική προσβολή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δημιουργών, επειδή προσέφεραν ελεύθερα στις ιστοσελίδες τους προγράμματα file-sharing. Τα προγράμματα αυτά κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση “πειρατικών” αρχείων.Οι καλλιτέχνες παρομοίασαν την δράση των δύο δικτύων με εκείνη των Limewire και Napster. «Την τελευταία δεκαετία έχουν εναχθεί πολλές ιστοσελίδες με προγράμματα file-sharing ή peer-to-peer, για παράδειγμα το Limewire και το Napster, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους, επειδή κρίθηκε ότι προσέβαλαν συστηματικά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε καλλιτεχνικά έργα, κερδοσκοπώντας έτσι σε βάρος των καλλιτεχνών.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται τελευταία από τους εναγόμενους, οι οποίοι στις ιστοσελίδες τους –μεγάλης επισκεψιμότητας – διαθέτουν δωρεάν διάφορα προγράμματα, όπως το Quickbooks ή το Adobe Acrobat. Μεταξύ αυτών, όμως, προσέφεραν και ένα πρόγραμμα για κατέβασμα αρχείων από το Limewire, παραπλανώντας τον μέσο χρήστη ότι αυτό είναι το ίδιο νόμιμο με τα υπόλοιπα προγράμματα. Ενώ μαινόταν ο δικαστικός πόλεμος μεταξύ πειρατικών ιστοσελίδων και μουσικών παραγωγών, οι εναγόμενοι έβγαζαν κέρδος ήσυχα και αθόρυβα, με το να διευκολύνουν και να παρέχουν οδηγίες σε όποιον ήθελε να κατεβάσει πειρατικά αντίγραφα των αρχείων. Η δραστηριότητα αυτή απέφερε δισεκατομμύρια στις δύο εταιρείες και αποτελούσε πάγια πρακτική των τελευταίων χρόνων», αναφέρεται στο έγγραφο της αγωγής.

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι ιστοσελίδες περιείχαν αναλυτικές οδηγίες με βίντεο και γραπτά αρχεία, σχετικά με τον τρόπο παράκαμψης της ηλεκτρονικής προστασίας κατεβασμένων αρχείων, και χαρακτήρισαν τα CBS και CNET ως «αρχιτέκτονες της πειρατείας μέσω Διαδικτύου». Οι εταιρείες έβγαζαν κέρδος κάθε φορά που κάποιος χρήστης κατέβαζε το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα τους, καθώς και μέσω διαφημίσεων στις ιστοσελίδες κατεβάσματος πειρατικών αρχείων.Η ειρωνεία είναι ότι επισήμως οι δύο εταιρείες αποθαρρύνουν τους χρήστες του ίντερνετ να επισκέπτονται ιστοσελίδες με πειρατικό περιεχόμενο και έχουν εμπλακεί αρκετές φορές σε δικαστικές μικροδιαμάχες με ιστοσελίδες που αναπαράγουν τμήματα των τηλεοπτικών εκπομπών του CBS χωρίς άδεια.

Σχόλια