Προσφυγές παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών για παρακολούθηση από τη Βρετανία

0

Πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών από έξι χώρες προσέφυγαν στο αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο κατηγορώντας τη μυστική υπηρεσία GCHQ και το Foreign Office, ότι χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό για να εισβάλλουν στα δίκτυά τους.

Οι πάροχοι που υπογράφουν την προσφυγή στο αρμόδιο για καταγγελίες που αφορούν ενδεχόμενες καταχρηστικές παρακολουθήσεις, Δικαστήριο Ερευνητικών Εξουσιών του Λονδίνου (IPT), είναι η βρετανική GreenNet, οι αμερικανικές Riseup Networks και May First/People Link, η Mango Email Service στη Ζιμπάμπουε, η νοτιοκορεατική Jinbonet, η ολλανδική Greenhost και η γερμανική Computer Club.

Μετά το σκάνδαλο του πληροφοριοδότη Σνόουντεν, σχετικά με παρακολουθήσεις κυβερνήσεων από ΗΠΑ και Βρετανία, στο ΙΡΤ εκκρεμούν και άλλες σχετικές καταγγελίες και εντός του Ιουλίου αναμένεται να εξεταστεί μια προσφυγή οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα για παρακολουθήσεις της GCHQ σε κοινωνικά δίκτυα.

Η προσφυγή των παρόχων βασίζεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν φέτος στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η GHCQ εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση, κατά της βελγικής εταιρείας επικοινωνιών Belgacom.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο, η GCHQ μόλυνε με «κακόβουλο λογισμικό» τους υπολογιστές συγκεκριμένων υπαλλήλων της εταιρείας για να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο και αξιοποίησε τη λεγόμενη τεχνική του «ενδιάμεσου», κατά την οποία ουσιαστικά μεσολαβούσε στην επικοινωνία δύο πλευρών μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης.