Προσφυγή κατά της Βρετανίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από παράπονα χρηστών του διαδικτύου και έπειτα από επανειλημμένη επικοινωνία της Επιτροπής με τις βρετανικές αρχές σχετικά με τη χρήση διαφημιστικής τεχνολογίας βασισμένης στη συμπεριφορά, γνωστής στους πάροχους υπηρεσιών του διαδικτύου ως «Phorm».

Η διαδικασία αναφέρεται σε πολλά προβλήματα της εφαρμογής των κοινοτικών κανόνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες, με βάση τους οποίους οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, το απόρρητο των επικοινωνιών απαγορεύοντας την υποκλοπή και την παρακολούθηση χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.

Τα εν λόγω προβλήματα προέκυψαν κατά την έρευνα της Επιτροπής σχετικά με τη δράση των βρετανικών αρχών έπειτα από παράπονα χρηστών Διαδικτύου σχετικά με το Phorm.

«Τεχνολογίες όπως η διαφήμιση βασισμένη στη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο μπορούν να φανούν χρήσιμες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ. Οι εν λόγω κανόνες υπάρχουν για να προστατεύουν την προσωπική ζωή των πολιτών και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά από όλα τα κράτη μέλη» τόνισε η αρμόδια επίτροπος για τις επικοινωνίες, Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Παρακολουθούμε την υπόθεση Phorm εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εφαρμόσει κάποιους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το απόρρητο των επικοινωνιών. Καλώ τις βρετανικές αρχές να τροποποιήσουν την εθνική τους νομοθεσία και να διασφαλίσουν ότι οι εθνικές τους αρχές θα αποκτήσουν επαρκείς εξουσίες και ότι θα διαθέτουν κατάλληλες κυρώσεις ώστε να επιβάλλουν τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με το απόρρητο των επικοινωνιών. Το γεγονός αυτό θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει σθεναρότερα νέες προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες. Θα μπορούσε επίσης να καθησυχάσει τους βρετανούς καταναλωτές ως προς την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και των προσωπικών τους δεδομένων όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο», συμπλήρωσε η επίτροπος.

Σχόλια