Προσφυγή κατά της Google για παράνομη δημοσίευση προσωπικών εικόνων

0

Ο πρώην επικεφαλής της Φόρμουλα Ένα, Μαξ Μόσλυ, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασίλειου για να απαγορεύσει στη Google να εμφανίζει στην μηχανή αναζήτησης της εικόνες του ιδίου από ένα ερωτικό πάρτυ.

Έχοντας κερδίσει παρόμοιες αξιώσεις στα γαλλικά και στα γερμανικά δικαστήρια, οι δικηγόροι του προσφεύγοντος ισχυρίζονται ότι η γνωστή μηχανή αναζήτησης αποτελεί έναν εκδότη και με τη δημοσίευση των επίμαχων εικόνων προέβη σε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του εικονιζομένου προσώπου. Επίσης, η προσφυγή βασίζεται και σε μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατά της εφημερίδας που πρωτοδημοσίευσε τις φωτογραφίες το 2008, αλλά η απόφαση αυτή αφορούσε μόνο τις φωτογραφίες που είχαν ληφθεί για την έντυπη δημοσίευση. Στην δίκη αυτή, είχαν επιδικαστεί υπέρ του ενάγοντος 60.000 λίρες ως αποζημίωση.

Από την πλευρά της, η Google υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι πληροφορίες για το πάρτυ ήταν ήδη δημοσιευμένες και ως εκ τούτου ο προσφεύγων δεν έχει καμία θεμιτή προσδοκία για προστασία της ιδιωτικής του ζωής σε σχέση με τις φωτογραφίες. Επίσης, η Google αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό της ως εκδότη, καθώς τα αποτελέσματα αναζήτησης παρέχονται εξ ολοκλήρου μέσω μιας αλγοριθμικής λειτουργίας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης θα μπορούσε να θέσει ένα νομικό προηγούμενο στο αγγλοσαξονικό σύστημα δικαίου, σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο.

Σχόλια