Προσφυγή κατά του ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού φακέλων ασθενών

0

Προσφυγή κατά του ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού πληροφοριών ιατρικού φακέλου της Νέας Υόρκης, κατέθεσε Αμερικανός πολίτης για λόγους αντισυνταγματικότητας.

Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει στους επαγγελματίες της υγείας τη διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών για την ψυχική υγεία των ασθενών σε μια κοινή βάση δεδομένων, στην οποία έχουν πρόσβαση διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας.Επίσης, το σύστημα θεσμοθετήθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με σκοπό τη συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ψυχική υγεία των ασθενών, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων των ανθρώπων που θεωρούνται ακατάλληλοι να φέρουν όπλο.

Με την προσφυγή προβάλλεται ότι, με τη θέση σε λειτουργία του συστήματος,το κράτος δεν θα εκδίδει ένταλμα για να αποκτήσει αυτές τις εμπιστευτικές προσωπικές πληροφορίες για την υγεία του κάθε πολίτη, ενώ παράλληλα δεν παρέχεται ενημέρωση των ασθενών για τη διαβίβαση των απόρρητων πληροφοριών που τους αφορούν, ούτε από το κράτος, ούτε από τους φορείς νοσηλείας.

Ο ενάγων, βετεράνος του Ναυτικού και συνταξιούχος αστυνομικός, προσέφυγε στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενος ότι μετά την εισαγωγή του σε κλινική για ακούσια νοσηλεία, ανακλήθηκε η άδεια όπλου του, μετά από παραγγελία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Με την προσφυγή του, λοιπόν, ο ενάγων αμφισβητεί ότι υπάρχει διασύνδεση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου με την προδιάθεση για διάπραξη βίας και προσθέτει ότι ο επίμαχος νόμος θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την αναζήτηση θεραπείας.

Στην υπεράσπιση της συνταγματικότητας του νόμου ενώπιον του δικαστηρίου θα μετέχει ένας κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, εκπρόσωποι του Γραφείου Ψυχικής Υγείας της ίδιας Πολιτείας καθώς και άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι.
 

Σχόλια