Προσφυγή της βελγικής ρυθμιστικής αρχής ιδιωτικότητας κατά του Facebook

0

 

Η βελγική ρυθμιστική αρχή θεμάτων ιδιωτικότητας κινήθηκε νομικά κατά του Facebook, κατηγορώντας το για παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας όλων των χρηστών του διαδικτύου, ακόμα και όσων δεν διαθέτουν προσωπικό λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αίτημα της αγωγής, η οποία θα εκδικαστεί την ερχόμενη Πέμπτη, αποτελεί η άμεση απαγόρευση της παρακολούθησης, ιδιαίτερα των μη χρηστών του Facebook, η οποία διεξάγεται μέσω αρχείων cookies.

Η βελγική Επιτροπή Προστασίας της Ιδιωτικότητας (CPP), η οποία συνεργάζεται με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι το Facebook παραβιάζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας, στα πλαίσια έρευνας των πρακτικών του τεχνολογικού κολοσσού. «Δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις, οπότε αυτό ήταν το επόμενο βήμα», δήλωσε εκπρόσωπος της CPP.

Εκπρόσωπος του Facebook εξέφρασε έκπληξη με την απόφαση της Επιτροπής, καθώς τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. «Νιώσαμε έκπληξη και απογοήτευση, καθώς η CPP αποφάσισε να μας καλέσει στο δικαστήριο μία μέρα πριν την προγραμματισμένη μας συνάντηση. Αν και παραμένουμε σίγουροι ότι η υπόθεση είναι αβάσιμη, εξακολουθούμε να είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την CPP, στα πλαίσια προσπάθειας επίλυσης των προβληματισμών της, μέσω του διαλόγου με εμάς και με τη ρυθμιστική αρχή στην οποία υπαγόμαστε, την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων», προσέθεσε.