Προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της Google εξέδωσε δικαστήριο της Ιαπωνίας, διατάζοντας την εταιρεία να αδρανοποιήσει τη λειτουργία “autocomplete”, έναν αλγόριθμο που συνδέει τα αποτελέσματα αναζήτησης με αυτό που πιθανώς αναζητά ο χρήστης. Η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν συμμορφωθεί με τη σχετική διαταγή, αλλά εκπρόσωπος δήλωσε ότι την εξετάζει.
Την προστασία με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων είχε ζητήσει ένας άνδρας, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν αποκαλυφθεί, διότι με την αυτόματη αναζήτηση εμφανίζονταν αποτελέσματα που τον συνέδεαν με εγκλήματα, τα οποία δεν είχε διαπράξει ο ίδιος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δικηγόρου του, Hiroyuki Tomita, ο άνδρας για αυτό το λόγο δυσκολευόταν αρκετά στην εύρεση εργασίας.
Ενώπιον του δικαστηρίου ο Tomita υποστήριξε ότι η όλη λειτουργία του αλγορίθμου “autocomplete” είναι προβληματική, καθώς οδηγεί τους χρήστες βάσει πιθανολόγησης των προσδοκιών αναζήτησης, συνεπώς συχνά τους παραπέμπει σε ανακριβείς ή ψευδείς πληροφορίες. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη για κάποιον χρήστη, όπως για παράδειγμα στην απόλυση ή την πτώχευση του θιγόμενου. Κι αυτό θα γίνεται απλώς και μόνο με την εμφάνιση δυσφημιστικών αποτελεσμάτων ή με την προσβολή της ιδιωτικότητας χρηστών και μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων», ισχυρίστηκε ο δικηγόρους του αιτούντος.
Ο νομικός εκπρόσωπος της Google υπεραμύνθηκε του λογισμικού “autocomplete”, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα παράγονται με μηχανικό τρόπο και όχι με την μεσολάβηση φυσικού προσώπου, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να τίθεται εξαρχής ζήτημα προσβολής της ιδιωτικότητας κάποιου. «Οι αναζητήσεις αυτές προκύπτουν βάσει σειράς παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι και η δημοφιλία των σχετικών όρων αναζήτησης. Η Google δεν καθορίζει τους όρους αυτούς, όλοι οι όροι που εμφανίζονται στο “autocomplete” αποτελούν όρους που είχαν πληκτρολογήσει προηγουμένως άλλοι χρήστες», σχολίασε ο δικηγόρος της εταιρείας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η νομιμότητα του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού τίθεται εν αμφιβόλω. Στο παρελθόν, το χαρακτηριστικό αυτό είχε επικριθεί επειδή εμφάνιζε όρους που οδηγούσαν σε πειρατικές ιστοσελίδες. Η Google το 2010 απέκλεισε τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης των όρων αναζήτησης με όρους που παραπέμπουν σε πειρατικούς ιστοτόπους, δεν απέκλεισε όμως την εμφάνιση των ίδιων ιστοτόπων στα αποτελέσματα αναζήτησης.