Πρόστιμο 6,5 εκατ. δολαρίων στην Intel για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

0

Την επίτευξη συμφωνίας με τις αρχές της Νέας Υόρκης ως προς το ύψος του χρηματικού προστίμου ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel. Βάσει της συμφωνίας η Intel υποχρεούται να καταβάλει 6,5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 4,9 εκατομμύρια ευρώ) λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι οι πρακτικές της εταιρείας μας ήταν νόμιμες, συμβατές με την νομοθεσία περί ανταγωνισμού και επωφελείς για το καταναλωτικό κοινό. Τώρα είμαστε χαρούμενοι που η υπόθεση επιτέλους έκλεισε», ανέφερε το δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Intel.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει το Νοέμβρη του 2009, όταν οι αρχές της Νέας Υόρκης είχαν ανακοινώσει ότι ερευνούν τις πρακτικές της Intel στο πλαίσιο υπονοιών για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, όσον αφορά την απώθηση ανταγωνιστών εκτός αγοράς και τη διεκδίκηση μονοπωλιακής θέσης. Παράλληλα, η FTC είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2010 ότι απηύθυνε προειδοποιήσεις στην Intel να μην απειλεί τους πελάτες της σε περίπτωση που εμπορεύονται παράλληλα με την AMD. Τότε, η Επιτροπή δεν είχε επιβάλλει κάποια χρηματική κύρωση στην Intel.

Παρόμοιες κυρώσεις κατά της εταιρείας μικροεπεξεργαστών είχαν επιβάλει και οι ευρωπαϊκές αρχές το 2009. Με αφορμή τον αθέμιτο παραγκωνισμό της AMD από την αγορά και τη διεκδίκηση μονοπωλιακής θέσης η εταιρεία είχε κληθεί να πληρώσει 1,06 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια