Πρόστιμο 6.5εκ. ευρώ από την ΕΕΤΤ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

0

Πρόστιμο συνολικού ύψους 6,65εκ. ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind)  κατόπιν διερεύνησης καταγγελιών που υποβλήθηκαν από συνδρομητές, για αυθαίρετες χρεώσεις σε βάρος τους κυρίως από υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αποφάσισε ομόφωνα ότι οι εταιρείες, κατά παράβαση της νομοθεσίας, ενεργοποιούσαν τις υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των συνδρομητών με αποτέλεσμα να προκύπτουν υψηλές χρεώσεις για τους τελευταίους.  Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,5 εκ. ευρώ στην COSMOTE, 1 εκ. ευρώ στη VODAFONE και 500 χιλ. ευρώ στη WIND.
Ακόμα, διαπιστώθηκε παράβαση της αυτόματης ενεργοποίησης προγράμματος ημερήσιας χρέωσης σε συνδρομητές, που δεν είχαν επιλέξει ανάλογο πακέτο, με το πρόστιμο να ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ για την COSMOTE και 1,5 εκ. ευρώ για τη VODAFONE ενώ σε βάρος της WIND επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150 χιλ. ευρώ, για αυθαίρετη ενεργοποίηση υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας σε συνδρομητές που δεν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.
Για την τελική διαμόρφωση των σχετικών προστίμων, συνεκτιμήθηκε η έκταση της παράβασης ανά εταιρία, ο συνολικός αριθμός των θιγομένων συνδρομητών, η προκληθείσα οικονομική βλάβη στους καταναλωτές, τα αυξημένα έσοδα των εταιριών που προέκυψαν από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων αθέμιτων πρακτικών στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΕΤΤ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εταιρειών, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια θεωρώντας τα πρόστιμα υπέρογκα και εξοντωτικά.
 

Σχόλια