Πρόστιμο 7 εκ. δολαρίων στη Google για την υποκλοπή δεδομένων από δίκτυα Wi-Fi

0

Η αμερικανική εταιρεία Google φαίνεται να έχει συμφωνήσει την καταβολή ποσού συνολικού ύψους 7 εκ. δολαρίων στις αρχές τριάντα (30) Πολιτειών των ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγουν έρευνα σχετικά με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρηστών ασύρματων δικτύων (Wi-Fi).

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2010 όταν διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας, οι οποίοι φωτογράφιζαν τους δρόμους των συγκεκριμένων Πολιτειών για την υπηρεσία Street View είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα ανοικτά δίκτυα Wi-Fi, από τα οποία συγκέντρωναν τους κωδικούς καθώς και άλλα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Εκπρόσωπος του τεχνολογικού κολοσσού είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για σφάλμα και είχε αποδώσει ευθύνες σε τεχνικό της εταιρείας, ο οποίος είχε προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση των μηχανημάτων εν αγνοία της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, η δικαιολογία δεν ικανοποίησε τις αρχές των Πολιτειών, οι οποίες συνέστησαν ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας Connecticut, Richard Blumenthal με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η επιτροπή φαίνεται να έχει καταλήξει στον ανωτέρω συμβιβασμό με την τεχνολογική εταιρεία αλλά καμία από τις δύο πλευρές δε σχολιάζει τα σχετικά δημοσιεύματα.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα 7 εκ. δολάρια θα είναι το μεγαλύτερο ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ως αποζημίωση η εταιρεία για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission – FCC) της είχε επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 25.000 δολαρίων για το ίδιο περιστατικό ενώ οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (Federal Trade Commission – FTC) δεν είχαν καταλήξει στην επιβολή χρηματικού προστίμου.

Σχόλια