Πρόστιμο δικαστηρίου στην υπόθεση Ceglia v. Zuckerberg λόγω μη συμμόρφωσης σε δικαστική εντολή

0

Πρόστιμο 5.000 δολαρίων επέβαλε το δικαστήριο στον Νεοϋορκέζο Paul Ceglia στη δίκη για τη διεκδίκηση μεριδίου του Facebook, επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη δικαστική εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών email του, ώστε να διαπιστωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών του.

Ο Ceglia υπήρξε συμφοιτητής του Ζούκερμπεργκ στο Χάρβαρντ και έχει ενάγει τον ιδρυτή του Facebook, ισχυριζόμενος ότι ο τελευταίος παραβίασε την μεταξύ τους συμφωνία και στέρησε από τον Ceglia τη συνιδιοκτησία του Facebook. Συγκεκριμένα, ο ενάγων φέρεται ότι είχε προσλάβει τον πρωτοετή τότε Ζούκερμπεργκ για την ανάπτυξη βάσης δεδομένων που χαρτογραφεί το οδικό δίκτυο. Διαβλέποντας, ωστόσο, την προοπτική του Facebook έδωσε στον Ζούκερμπεργκ αρχικό κεφάλαιο 1.000 δολαρίων για την υλοποίηση της ιδέας του, με αντάλλαγμα τις μισές μετοχές της εταιρείας. Ως αποδεικτικό υλικό ο Ceglia προσκόμισε στο δικαστήριο ένα δισέλιδο έγγραφο, που αποτελεί τη σύμβαση εντολής προς τον Ζούκερμπεργκ, ενώ επικαλέστηκε και μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Το δικαστήριο ζήτησε από τον ενάγοντα να παραδώσει στους ειδικούς τα στοιχεία πρόσβασης στους προσωπικούς του λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ώστε να εξακριβωθούν οι ισχυρισμοί του. Καθοδηγούμενος από τον προηγούμενο δικηγόρο του ο Ceglia αρνήθηκε επικαλούμενος το δικαίωμα σε προστασία της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των προσωπικών επικοινωνιών. Η άρνηση προκάλεσε δυσαρέσκεια στο δικαστήριο που υποχρέωσε τον Ceglia να πληρώσει 5000 δολάρια πρόστιμο.

Ο νέος δικηγόρος του ενάγοντα διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης του θα συμμορφωθεί στο εξής και θα αποκαλύψει όλα τα επίμαχα e-mails: «Πρέπει να σεβόμαστε τις εντολές που δίνει το δικαστήριο. Είναι λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια από τον δικαστή επειδή προηγουμένως ο πελάτης μου δεν ακολουθούσε τις δικαστικές εντολές». To Facebook από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι το έγγραφο που παρουσίασε ο Ceglia είναι πλαστό, ενώ χαιρέτισε την δικαστική εντολή για αποκάλυψη της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ενάγοντα, θεωρώντας ότι η όλη ιστορία είναι απλώς μια καλοστημένη απάτη.

Σχόλια