Πρόστιμο δισεκατομμυρίων από την Κομισιόν σε καρτέλ για τις καθοδικές λυχνίες

0

Πρόστιμο ύψους 1.47 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια σειρά εταιρειών κατασκευής υπολογιστών και τηλεοράσεων, επειδή είχαν δημιουργήσει καρτέλ για τον καθορισμό των τιμών πώλησης κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Μεταξύ άλλων η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα στις εταιρείες Philips, Samsung, LG Electronics και Technicolor.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση [Link] της Επιτροπής το καρτέλ φαίνεται πως έδρασε στο χρονικό διάστημα 1996-2006 σε όλη την περιοχή της ευρωζώνης. Οι ευρωπαϊκές αρχές πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του καρτέλ από την ταϊβανέζικη εταιρεία Chunghwa Picture Tubes, η οποία συμμετείχε σε αυτό, αλλά απέφυγε το πρόστιμο, επειδή αποκάλυψε την ύπαρξή του.

Μειωμένα πρόστιμα έλαβαν επίσης και οι εταιρείες που συνεργάστηκαν με τις ευρωπαϊκές αρχές κατά την διεξαγωγή των σχετικών ερευνών. «Αυτά τα καρτέλ για τις καθοδικές λυχνίες είναι “textbook cartels”: συγκεντρώνουν τα χειρότερα χαρακτηριστικά αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που απαγορεύεται αυστηρά σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Οι καθοδικές λυχνίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό συστατικό στην δημιουργία οθονών για υπολογιστές και τηλεοράσεις. Καθόρισαν το 50 με 70 τοις εκατό της τιμής μιας οθόνης. Αυτό αποτελεί ένδειξη της σοβαρής βλάβης που προκάλεσε αυτή η παράνομη συμπεριφορά στους παραγωγούς οθόνων τηλεοράσεων και υπολογιστών στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στους Ευρωπαίους καταναλωτές με την πάροδο των χρόνων», παρατήρησε ο υπεύθυνος της πολιτικής ανταγωνισμού στην Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια.

 

Σχόλια