Πρόστιμο στη Google από την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας

0

Συγκεκριμένα, η εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Cnil), επέβαλε το μεγαλύτερο προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό με το αιτιολογικό της άρνησης συμμόρφωσης με τη γαλλική νομοθεσία σε ότι αφορά την πολιτική της περί απορρήτου δεδομένων στο Ίντερνετ. Παράλληλα, η γαλλική αρχή έδωσε εντολή στην Google να δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση στην κεντρική σελίδα της google.fr, εντός οκτώ ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης για 48 ώρες.

Η αντιδικία μεταξύ Cnil και Google, αφορά στην πολιτική περί απορρήτου της Google, η οποία τον Μάρτιο του 2012 ένωσε περίπου εξήντα κανονισμούς χρήσης σε έναν και μοναδικό.

Με τον τρόπο αυτό συγχώνευσε τα δεδομένα των υπηρεσιών της που άλλοτε ήταν ξεχωριστές, όπως το Gmail και το Google+. Τότε, η Cnil είχε ζητήσει από την εταιρία να γνωστοποιεί τη σκοπιμότητα των προσωπικών δεδομένων που συλλέγει όταν ένας χρήστης του διαδικτύου χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ή σερφάρει στη μηχανή αναζήτησής της, όπως επίσης και να ορίσει τη διάρκεια για τη διατήρηση των δεδομένων αυτών.