Πρωταθλήτρια του spam mail η Ινδία

0

Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που λειτουργούν ως «κόμβοι» για την αποστολή junk mail, η Ινδία βρίσκεται στην κορυφή.

Η κατάρτιση της λίστας των χωρών γίνεται με βάση τον αριθμό spam mail που στέλνονται ανά έτος από τους υπολογιστές της χώρας ή που διέρχονται από αυτούς. Με αυτό το κριτήριο δόθηκε η πρώτη θέση στην Ινδία – αντί των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως πέρυσι – διότι βρέθηκε ότι το 10 τοις εκατό των spam mails που στάλθηκαν παγκοσμίως ξεκίνησαν ή διήλθαν από διευθύνσεις IP της χώρας αυτής.

Ερμηνεύοντας την φετινή πρωτιά της Ινδίας ο τεχνολογικός αναλυτής Graham Cluley επεσήμανε ότι οφείλεται και στη διεύρυνση της χρήσης του διαδικτύου στην Ινδία. «Καθώς περισσότεροι άπειροι χρήστες αποκτούν για πρώτη φορά πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι λογικό να θυματοποιούνται από τους δράστες του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από στατιστικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το ίντερνετ στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν την προσβολή των υπολογιστών τους από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό», ανέφερε. Η αναρρίχηση της Ινδίας στην κορυφή της κατάταξης αποδόθηκε εν μέρει και στην αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων για την αποστολή spam.

Οι αναλυτές της εταιρείες Sofos υπολογίζουν ότι περίπου το 80 τοις εκατό της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας spam στέλνεται μέσα από υπολογιστές απλώς χρηστών, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό που στέλνουν οργανωτές του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όταν οι υπολογιστές προσβάλλονται από τους ιούς, οι δράστες αποκτούν τον έλεγχο του υπολογιστή και τον χρησιμοποιούν για την αποστολή junk mail προς κάθε κατεύθυνση.

Σχετικά άρθρα

Αποζημίωση – μαμούθ καλούνται να πληρώσουν spammers

Κοντά στον εντοπισμό των αποστολέων 30 δισεκατομμυρίων μηνυμάτων spam ημερησίως

 

Σχόλια