Προτάσεις της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων

0

Νέες προϋποθέσεις πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, η χρηματοδότηση θα είναι μεγαλύτερη ποσοτικά, αλλά θα δίνεται υπό την αίρεση της εκμετάλλευσης της εφεύρεσης κατά προτεραιότητα από την ευρωπαϊκή αγορά.
Η πρόταση περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για την τόνωση της αγοράς εργασίας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τα 27 κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Επιτροπή στοχεύει να εξαρτήσει τη χρηματοδότηση από τον όρο βιομηχανικής εφαρμογής και εμπορικής εκμετάλλευσης σε ευρωπαϊκή αγορά μόνο για πολυδάπανες έρευνες και για εφευρέσεις που είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ. «Θα είναι λάθος να το δούμε σαν προστατευτισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει πουθενά πιο ανοιχτό και φιλόξενο καθεστώς για τα ερευνητικά προγράμματα από ότι στην Ευρώπη», σχολίασε η Επίτροπος Maire Geoghegan-Quinn.
Στόχοι της Επιτροπής είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσέλκυση σημαντικών επιστημόνων στον ευρωπαϊκό χώρο και η απλοποίηση της διαδικασίας αίτησης για χρηματοδότηση, ώστε να ευνοηθούν οι καινοτομίες στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας, της κατασκευής, της υγείας. Επιπλέον, η προσθήκη του συγκεκριμένου όρου πρακτικά θα βοηθήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να μην μεταφέρουν εργοστάσια παραγωγής σε άλλες χώρες.
Στην ανακοίνωση της ΕΕ τονίζεται ότι τα μέτρα ευθυγραμμίζονται με παρόμοιες ρυθμίσεις άλλων κρατών, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, ενώ διευκρινίστηκε ότι η πρόσθετη προϋπόθεση θα αφορά περιορισμένο αριθμό ενισχύσεων.
Επιφυλάξεις εξέφρασαν η αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ευρώπη καθώς και το λόμπι Digital Europe, που προειδοποίησαν για ενδεχόμενη δημιουργία επενδυτικών αντικινήτρων.