Προτάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την προστασία των παιδιών

0

Αναγνωρίζοντας ότι η απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στο διαδικτυακό τζόγο είναι πρακτικά ανέφικτη, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, και ειδικότερα οι δράσεις του Saferinternet.gr και ΥποΣΤΗΡΙΖΩ παρουσίασαν σειρά προτάσεων για την πληρέστερη προστασία των ανηλίκων.
Στην τοποθέτησή του, το Κέντρο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, προτείνει:
– Οι χώροι που προορίζονται για παιδιά, να αφορούν αυστηρά και μόνο ψυχαγωγικά – τεχνικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε χώρος έχει οιασδήποτε μορφής τυχερά παιχνίδια οφείλει, στο σύνολό του, να μην είναι προσβάσιμος για τους ανήλικους.
– Οι χώροι να βρίσκονται μακριά από μέρη που συγκεντρώνονται τα παιδιά.
– Οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά, τα οποία παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια – μέσω Διαδικτύου ή μη – να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τις ανάγκες των παιδιών με εγκατεστημένα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου.
– Να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από κάποιον ενήλικο, ώστε να μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατυχές περιστατικό προκύψει, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι παίζουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα για αυτά.
– Στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών να υπάρχουν σε πολύ εμφανές σημείο και με ευανάγνωστο τρόπο οι βαθμίδες ηλικιακού χαρακτηρισμού, καθώς και οι διάφοροι τύποι χαρακτηρισμού του περιεχομένου ενός παιχνιδιού, βάσει του συστήματος PEGI.

Σχόλια