Πρόταση δέλεαρ του MySpace προς τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων

0

Το MySpace προτείνει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να εντοπίζει το “πειρατικό” περιεχόμενο των χρηστών του στο διαδίκτυο, να εισάγει σε αυτό διαφημίσεις και να μοιράζεται τα διαφημιστικά κέρδη με τους νόμιμους κατόχους του περιεχομένου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η MTV Networks, η οποία ανήκει στην Viacom, θα είναι από τους πρώτους που θα επωφεληθούν από αυτήν την προσφορά, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία “finger printing” της Auditude.

Το δίκτυο MTV εκτιμάται ότι θα είναι ένας σημαντικός εταίρος για το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, MySpace, διότι αυτήν την περίοδο το MTV εμπλέκεται σε αγωγή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με το YouTube, εκ των βασικών ανταγωνιστών του MySpace.

Σύμφωνα με την πρόταση του MySpace, το δίκτυο MTV θα μπορεί να “επωφελείται από τα διαφημιστικά κέρδη εκπομπών που οι χρήστες ανεβάζουν στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είτε έχουν είτε δεν έχουν τη σχετικά άδεια”, γράφουν οι Τάιμς του Λος Άντζελες.

Το περασμένο έτος το YouTube πρότεινε ένα παρόμοιο σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει όλα τα βίντεο που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του και δίνει στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων την επιλογή είτε να απομακρύνουν από το διαδίκτυο το περιεχόμενο είτε να βάλει το YouTube διαφημίσεις με αντάλλαγμα τον καταμερισμό των κερδών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ασχέτως της έκβασης της αντιδικίας μεταξύ του YouTube και της Viacom η πρόταση του MySpace αποδεικνύει ότι ο κόσμος της ψηφιακής ψυχαγωγίας έχει εξελιχθεί. Αντί να παίζουν τη “γάτα με το ποντίκι” η τεχνολογία προσφέρει ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του πειρατικού περιεχομένου.