Πρόταση για 20ετή παράταση των πνευματικών δικαιωμάτων στην μουσική

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της παράτασης του χρόνου διάρκειας των πνευματικών δικαιωμάτων που προστατεύουν τις μουσικές ηχογραφήσεις κατά 20 έτη.

Η συμβιβαστική θέση που έλαβαν τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα πιέσεις ώστε τα πνευματικά δικαιώματα να παραταθούν από 50 έως 95 χρόνια. Η έκθεση του Ιρλανδού ευρωβουλευτή, Μπράιν Κρόουλι πρότεινε την παράταση της προστασίας στα 70 χρόνια.

Κατά την πρώτη της ανάγνωση, η έκθεση υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές με 377 ψήφους υπέρ και καταψηφίστηκε από 178 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών ενώ είναι γνωστό πως είναι αρκετά τα κράτη μέλη που διαφωνούν με οποιαδήποτε παράταση του χρόνου διάρκειας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής δήλωσε ότι έλαβε υπόψη αυτές τις αντιρρήσεις για να καταλήξει στη συμβιβαστική του πρόταση.

Το σχέδιο νόμου προτείνει ότι οι καλλιτέχνες διατηρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν εισφορές από τις πωλήσεις των δίσκων για 70 χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Κάποια από τα έσοδα θα καταλήγουν στους παραγωγούς των ηχογραφήσεων.

Η αλλαγή αυτή της νομοθεσίας θα ωφελήσει όχι μόνο τους εκτελεστές, αλλά και τους παραγωγούς δίσκων. Και οι δύο θα εισπράττουν κάποια αμοιβή κάθε φορά που ένα ηχογραφημένο τραγούδι παίζεται στο ραδιόφωνο ή σε δημόσιο χώρο, όπως τα μπαρ και τα εμπορικά κέντρα.

Η νέα νομοθετική πρόταση περιλαμβάνει τη ρήτρα «χρησιμοποιείστε το ή χάστε το» με την οποία οι ερμηνευτές μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των ηχογραφήσεων εάν το έργο τους δεν κυκλοφορήσει στην αγορά από κάποια εταιρεία παραγωγών.

Εάν με την αρχική πάροδο των 50 ετών οι παραγωγοί εξακολουθούν να μην κυκλοφορούν τη δουλειά του ερμηνευτή στο ευρύ κοινό, τότε ο καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να προβεί σε καταγγελία.

Εάν οι παραγωγοί δε συμμορφωθούν σε ένα χρόνο μετά την καταγγελία τότε θα χάσουν το δικαίωμα να κερδίζουν έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα των παραστάσεων του υλικού.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν τις εκτελέσεις ηχογραφήσεων και όχι τη σύνθεση του υλικού. Για τη σύνθεση τα δικαιώματα διαρκούν για 70 χρόνια μετά το θάνατο του συνθέτη ή του συγγραφέα.

Σχόλια