Πρόταση Κομισιόν για επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική βιομηχανία

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επέκταση του χρονικού ορίου κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική από τα 50 στα 95 χρόνια, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα των καλλιτεχνών.

Βρετανοί καλλιτέχνες της ποπ και ροκ σκηνής, όπως ο Κλιφ Ρίτσαρντ και ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες, όπως είπαν, αποτελούν «δικαίωση» των πολυετών τους αγώνων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, ανθίσταται εδώ και χρόνια να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προτεινόμενο μέτρο θα φέρει σημαντικά οφέλη στους λιγότερο γνωστούς και καταξιωμένους μουσικούς.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Τσάρλι ΜακΚρίβι δήλωσε σχετικά: «Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί ηθικό δικαίωμα των Ευρωπαίων καλλιτεχνών να ελέγχουν το έργο τους και τις απολαβές τους. Ο καλλιτέχνης είναι αυτός που δίνει ζωή σε μια σύνθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από εμάς συνήθως αγνοούμε το όνομα του συνθέτη του αγαπημένου μας τραγουδιού αλλά όλοι γνωρίζουμε τον τραγουδιστή».

Τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα των ηχογραφήσεων και των παραστάσεων συνήθως πηγαίνουν στους τραγουδιστές, το συγκρότημα και τους τεχνικούς.

Τα εκδοτικά δικαιώματα, τα οποία καλύπτουν τους στίχους και το εξώφυλλο της μουσικής, πηγαίνουν στο συνθέτη ή στη δισκογραφική εταιρεία.

Ισχύουν μέχρι το τέλος της ζωής του συνθέτη συν 70 χρόνια.

Ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ των Who δήλωσε ότι «χιλιάδες τραγουδιστές δεν έχουν δικαίωμα σε συντάξεις και εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα πνευματικά δικαιώματα».

Σχόλια