Πρόταση υποχρεωτικής εγγραφής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε βάση δεδομένων

0

Σε νέα έκθεση της Βουλής των Λόρδων προτείνεται η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που κινούνται εντός του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, όλα τα ιδιωτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι χειριστές τους θα καταχωρούνται σε βάση δεδομένων, υποστηρίζοντας το έργο της αστυνομίας στη διασφάλιση των κανόνων πτήσεως, τη σύλληψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών άγνωστης προέλευσης και την ταυτοποίηση των παραβατών.

Η έκθεση της Βουλής των Λόρδων υποστηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση νομοθεσίας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κινούνται εντός της Ε.Ε.. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, που θα εποπτεύει όλα τα αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη. Η αναφορά προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), για το σκοπό αυτό.

Η επικεφαλής της Eπιτροπής που συνέταξε την έκθεση, Βαρόνη O’Cathain, δήλωσε: «Απαιτείται να βρούμε τρόπους για τη διαχείριση και την επόπτευση της κυκλοφορίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα σχέδια πτήσης τους πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μέσω διαδικτυακής βάσης δεδομένων, η οποία θα είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά την τεχνολογία, όχι μόνο για την διαχείριση του εναέριου χώρου, αλλά και για την αστυνόμευση του».

Σχόλια