Προτεραιότητα για την Ε.Ε. η ψηφιοποίηση βιβλίων, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα

0

Ανακοίνωση με την οποία θέτει στις προτεραιότητές της την ψηφιοποίηση βιβλίων για συγγραφείς, βιβλιοθήκες και καταναλωτές εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συναρμόδιοι επίτροποι για την Εσωτερική Αγορά, Τσάρλι ΜακΓκρίβι και για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντινγκ αναγνωρίζουν τη σημασία του θέματος και θέτουν ως στόχο να ανταποκριθούν στις «σοβαρές πολιτιστικές και νομικές προκλήσεις της μαζικής ψηφιοποίησης και διάδοσης των βιβλίων, και ειδικότερα των συλλογών που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες».
«Έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλα τα σημεία του πλανήτη σοβαρές προσπάθειες ψηφιοποίησης. Θα πρέπει η Ευρώπη να αδράξει την ευκαιρία αυτή, ώστε να πρωτοστατήσει και να διασφαλίσει ότι η ψηφιοποίηση βιβλίων διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί δικαιωμάτων δημιουργού και με πλήρη σεβασμό της πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης», τόνισε η κ. Ρέντινγκ. «Οφείλουμε να δώσουμε ώθηση στην Ευρώπη ως κέντρο δημιουργικότητας και καινοτομίας. Η τεράστια κληρονομιά που υπάρχει στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες δεν μπορεί να αφεθεί αναξιοποίητη, αλλά πρέπει να γίνει προσβάσιμη από τους πολίτες μας», συμπλήρωσε ο κ. ΜακΓκρίβι.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται συναινετική λύση στο θέμα των «ορφανών έργων», δηλαδή των έργων για τα οποία δεν υπάρχει γνωστός κάτοχος των δικαιωμάτων δημιουργού, αλλά και μέριμνα για βελτίωση της διάδοσης και της διαθεσιμότητας έργων σε άτομα με αναπηρίες. Ειδικά για τα «ορφανά έργα» σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα των συλλογών των πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ευρώπης» (όπως η Βρετανική Βιβλιοθήκη, όπου φθάνουν το 40% των συλλογών της) και αν δεν λυθεί το πρόβλημα δεν είναι δυνατό να ψηφιοποιηθούν.

Σχόλια