Προχωρά η συνθήκη για την πρόσβαση των τυφλών σε βιβλία που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα

0

Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων συμφώνησε να “συνεχίσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις το έργο της για να διευκολύνει την πρόσβαση των τυφλών και των ατόμων με δυσκολίες όρασης σε βιβλία που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα.

Επικεφαλής της εκστρατείας είναι η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU) ενώ στο γραπτό μέρος της συνθήκης συνέβαλε το Εθνικό Βασιλικό Ινστιτούτο για τους Τυφλούς της Βρετανίας (RNIB).

Ο ερευνητής του RNIB, Νταν Πρέσκοντ συμμετείχε σε πενθήμερο συνέδριο στη Γενεύη και δήλωσε στην ιστοσελίδα OUT-LAW ότι “η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των κρατών που δε στήριξαν τη συνθήκη”.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών σχεδόν το 95% των βιβλίων τυπώνονται και κυκλοφορούν σε κανονική εκτύπωση και όχι με το σύστημα Μπράιγ ή σε ηχητική μορφή.

“Φανταστείτε πώς είναι να μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια βιβλιοθήκη, όπου σου λένε ότι έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις βιβλία μόνο από το 5% όσων βρίσκονται στα ράφια”, δήλωσε ο πρόεδρος της WBU, Γουίλιαμ Ρόουλαντ.

Η συνθήκη του WBU και του RNIB χαλαρώνει τους περιορισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα και επιτρέπει τη δημιουργία και την προμήθεια βιβλίων για τυφλούς χωρίς τη συγκατάθεση και έγκριση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Προϋπόθεση της συνθήκης είναι να ισχύσει σε μη κερδοσκοπική βάση.

Σχόλια