Ρέντινγκ: “Προτεραιότητα η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών”

0

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της η Ευρωπαία Επίτροπος για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας, Βίβιαν Ρέντινγκ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα και δήλωσε πως η Επιτροπή θα αναλάβει δράση σε κάθε περίπτωση που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν διασφαλίσουν ότι οι νέες τεχνολογίες, όπως η διαφήμιση που βασίζεται στη συμπεριφορά, τα «έξυπνα τσιπάκια» RFID ή οι κοινωνικές επαφές μέσω διαδικτύου θα σέβονται αυτό το δικαίωμα.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα», είπε η Ρέντινγκ ανακοινώνοντας αρκετά πεδία στα οποία η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα, καθώς οι τάσεις της τεχνολογίας διευκολύνουν τη χρήση και την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων.

Προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα αναλάβει δράση, εφόσον τα κράτη μέλη δεν εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ, που διασφαλίζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ανάγκη για συγκατάθεση του προσώπου πριν από την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων.

«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι απολύτως σαφείς: τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με συγκατάθεσή του. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη βασική αρχή και να παρακολουθούνται, να ελέγχονται και να αποθηκεύονται όλες οι συναλλαγές μας με αντάλλαγμα περισσότερο συναφή διαφήμιση! Δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση σε περίπτωση που κάποια χώρα της ΕΕ αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων» δήλωσε η Επίτροπος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.

Η Βίβιαν Ρέντινγκ προειδοποίησε επίσης ότι η ραδιοσυχνική αναγνώριση (RFID), τα έξυπνα τσιπάκια που βρίσκονται ενσωματωμένα σε προϊόντα για να εκπέμπουν ραδιοσήματα, θα πραγματοποιούσε το οικονομικό δυναμικό της μόνο «αν χρησιμοποιούνταν από τον καταναλωτή και όχι στον καταναλωτή: Κανένας Ευρωπαίος δεν πρέπει να φέρει τσιπ σε κάποιο από τα υπάρχοντά του χωρίς πρώτα να έχει ενημερωθεί ακριβώς προς τι χρησιμοποιούνται και χωρίς να έχει την επιλογή να τα αφαιρέσει ή να τα θέσει εκτός λειτουργίας οποιαδήποτε στιγμή.»

Η Επίτροπος προέτρεψε επίσης τις εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης να ενισχύσουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο: «Η ιδιωτική ζωή πρέπει κατά την άποψή μου να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τους πάροχους υπηρεσιών του Διαδικτύου και τους χρήστες του. Πιστεύω ακράδαντα ότι τουλάχιστον τα προφίλ των ανηλίκων πρέπει εξ αρχής να είναι ιδιωτικά και να μην είναι διαθέσιμα σε μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιστήσει την προσοχή σε χειριστές ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαχειρίζονται τα προφίλ των ανηλίκων με προσοχή μέσω αυτορύθμισης. Είμαι διατεθειμένη να προχωρήσω σε νέες διατάξεις, αν χρειαστεί.»

Σχόλια