Ρέντινγκ κατά των τρομοκρατών στον κυβερνοχώρο

0

Αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά των «τρομοκρατών» στον κυβερνοχώρο δηλώνει η επίτροπος αρμόδια για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας και ΜΜΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ με τη σύσταση μιας νέας πανευρωπαϊκής ρυθμιστικής υπηρεσίας.
Η υπηρεσία αρχικώς θα διασφάλιζε μόνο τη συνεργασία και την εναρμόνιση των κρατών μελών με τους τηλεπικοινωνιακούς κανόνες της ΕΕ. Ο νέος επιπρόσθετος ρόλος της είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας κατά των επιθέσεων στο διαδίκτυο. Η νέα υπηρεσία θα συμπληρώνει το έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).
«Η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των δικτύων επικοινωνίας έχουν θέση κλειδί στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχέδιο των προτάσεων της Επιτροπής, η οποία θα παρουσιαστούν από την επίτροπο στις 13 Νοεμβρίου.
Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα European Voice: «πολλά κράτη μέλη θέλουν να εντείνουν τις προσπάθειες τους κατά των επιθέσεων στο διαδίκτυο».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιάστηκε εξ απήνης όταν στις αρχές του τρέχοντος έτους όταν μια ομάδα Ρώσων «τρομοκρατών στον κυβερνοχώρο» εξαπέλυσαν επίθεση κατά ιστοσελίδων και συστημάτων υπολογιστών της Εσθονίας.
Η κυβέρνηση της Εσθονίας είχε τότε καταγγείλει ότι πίσω από την επίθεση κρυβόταν η κυβέρνηση της Ρωσίας σ’ αντίποινα για την απομάκρυνση ενός μνημείου πολέμου της σοβιετικής περιόδου από την πρωτεύουσα, Ταλίν.

Σχόλια