Ρωσία: Απόρριψη αιτήματος για σύλληψη του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι

0

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, η ρωσική Εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη του πολιτικού αντιπάλου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία ζήτησε να συλληφθεί ο κ. Ναβάλνι κατά την ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών σε δικαστήριο της Μόσχας, στο πλαίσιο της δίωξής του για απάτη σε βάρος της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Yves Rocher, ωστόσο το αίτημα αυτό τελικά απορρίφθηκε.

Η Εισαγγελία υποστήριξε πως διαθέτει «αποδείξεις πως ο κ. Ναβάλνι χρησιμοποίησε το διαδίκτυο», κάτι που απαγορεύεται βάσει των όρων του περιορισμού του κατ’ οίκον, δήλωσε συνεργάτης του, επικαλούμενος τη συνήγορο υπεράσπισης του Ναβάλνι, Όλγα Μιχαήλοβα.
«Αν και ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν συνελήφθη, του έδειξαν κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι μπορούν να τον συλλαμβάνουν όποτε θέλουν», σημείωσε ο συνεργάτης του.

Ο Ναβάλνι, γνωστός μπλόγκερ και επικριτής της διαφθοράς της ρωσικής ελίτ, κατηγορείται ότι μαζί με τον αδελφό του Αλέγκ, καταχράστηκαν 27 εκατ. ρούβλια (546.000 ευρώ) που ανήκαν σε δύο εταιρείες, η μία εκ των οποίων συνδέεται με την Yves Rocher.
Ο Ναβάλνι τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και του απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα από τον Φεβρουάριο.
Ο 38χρονος πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει σπουδάσει νομική, είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2013 σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας με αναστολή, για μια άλλη υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείτο επίσης για κατάχρηση, καταδίκη που είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στη Μόσχα.

Ο Ναβάλνι, από την πλευρά του, αρνείται όλες τις κατηγορίες περί διαφθοράς, οι οποίες θεωρεί ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια με πολιτικά κίνητρα και στόχο τη φίμωσή του

Σχόλια