Ρωσία: Καταφύγιο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

0

Εταιρεία παροχής υπηρεσιών ίντερνετ με έδρα την Αγία Πετρούπολη έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κομβικό σημείο των ιστοσελίδων με πορνογραφικό περιεχόμενο, ανεπιθύμητα μηνύματα και κλοπές προσωπικών δεδομένων, όπως υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν, επίσης, ότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να κλείσουν την εν λόγω επιχείρηση.
Η εταιρεία Russian Business Network παρέχει ιστοσελίδες, στις οποίες «φιλοξενούνται» άτομα που επιδίδονται σε εγκληματικές ενέργειες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας υπολογιστών οι ομάδες που χρησιμοποιούν το δίκτυο της ρωσικής εταιρείας ευθύνονται για τις μισές περιπτώσεις απατών το χρόνο στον κυβερνοχώρο. Οι ομάδες με ανεπιθύμητα μηνύματα δελεάζουν ανυποψίαστους χρήστες και αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά και οικονομικά δεδομένα, αλλά και σε συστήματα τραπεζών.
Μια τέτοια ομάδα ονόματι Rock Group χρησιμοποίησε το δίκτυο της ρωσικής εταιρείας για να αφαιρέσει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια από τραπεζικούς λογαριασμούς πέρυσι, όπως αναφέρει έκθεση της εταιρείας VeriSign, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προστασίας στο διαδίκτυο.
Άλλη μια έκθεση, αυτή τη φορά από την αμερικανική εταιρεία Symantec κατονομάζει τη ρωσική εταιρεία ως τη βασική υπεύθυνη για εγκλήματα και κερδοσκοπία στον κυβερνοχώρο.
«Η εταιρεία είναι κυριολεκτικά ένα καταφύγιο παράνομων δραστηριοτήτων, παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, πειρατεία», γράφουν οι αναλυτές της Symantec στην αναφορά τους και συμπληρώνουν, «λέγεται μάλιστα ότι η εταιρεία έχει διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο της Ρωσίας αλλά και με την κυβέρνηση μέσω της εξαγοράς ανώτατων αξιωματούχων».
«Είναι ολοφάνερο ότι το οργανωμένο έγκλημα στον κυβερνοχώρο ανθεί σε χώρες που δεν υπάρχουν μηχανισμοί αντίδρασης, νόμοι, υποδομή και κάποια ερευνητική υπηρεσία για να επιληφθεί της απειλής», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Νομπλ.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες ιστοσελίδες με την ονομασία Russian Business Network. Η εταιρεία, όμως, δεν έχει καταστατικό, ούτε νόμιμη ταυτότητα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας.
Το παράνομο δίκτυο δε διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα και όσοι επιθυμούν τις υπηρεσίες του, επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες μέσω μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα ή μέσω διαδικτυακών φόρουμ στα ρωσικά.
Οι μελλοντικοί πελάτες καλούνται επίσης να αποδείξουν ότι δεν είναι αστυνομικοί προσποιούμενοι τους εγκληματίες.

Σχόλια