Ρωσία: Κυβερνητικό σαμποτάζ στο Twitter ακτιβιστών που οργάνωναν διαδήλωση

0

Σύμφωνα με τον Maxim Goncharov από την εταιρεία Trend Micro, οι επιθέσεις στο Twitter έγιναν από botnets, δηλαδή υπολογιστές μολυσμένους με ιό, τους οποίους ελέγχουν δράστες ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Τα ψεύτικα προφίλ που δημιουργήθηκαν έθεσαν στο στόχαστρο συζητήσεις χρηστών του κοινωνικού δικτύου σχετικά με τη διαδήλωση στην πλατεία Triumphal Square της Μόσχας. Η διαδήλωση οργανώθηκε από αγανακτισμένους πολίτες που κατηγορούν τις αρχές για παρασπονδίες στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.Τα botnets παρεμπόδισαν την συνεννόηση των χρηστών για τη διαδήλωση και τον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε γύρω από αυτήν στο θέμα #triumphalnaya.

Αφενός πέτυχαν να μην εμφανίζονται updates για αυτό το θέμα στο timeline των χρηστών, αφετέρου αναρτούσαν φιλοκυβερνητικά μηνύματα με ρυθμό δέκα ανά δευτερόλεπτο.«Τα δέκα μηνύματα ανά δευτερόλεπτο δείχνουν ότι μάλλον οι αναρτήσεις γινόντουσαν αυτομάτως από ηλεκτρονικό υπολογιστή, παρά από ένα ή περισσότερα άτομα. Είναι αδιάφορο αν η ενέργεια αυτή είχε κρατική στήριξη ή όχι, απλώς πλέον γίνεται αντιληπτό ότι τα κοινωνικά μέσα και το Διαδίκτυο είναι το νέο πεδίο μάχης για την ελεύθερη έκφραση», σχολίασε ο Goncharov.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε ούτως ή άλλως προσπαθήσει να εμποδίσει τη διαδήλωση, ζητώντας από το κοινωνικό δίκτυο VKontakte να μπλοκάρει την ενδοεπικοινωνία (chat) μεταξύ των ακτιβιστών. Ο αποκλεισμός αφορούσε επίσης groups τα οποία είχαν κάνει οι ακτιβιστές για να οργανώσουν τη διαδήλωση και να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Το κοινωνικό δίκτυο αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει σε ομάδες να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς λειτουργεί με μη πολιτικά κριτήρια και δεν υποστηρίζει ούτε την κυβέρνηση ούτε άλλα κόμματα.