Ρωσία: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο των blogs

0

Νέα νομοθετήματα ενέκρινε η κάτω Bουλή του ρωσικού κοινοβουλίου τα οποία ενισχύουν τον έλεγχο των αρχών στα ιστολόγια, όπως και τις ποινές που μπορούν να επιβληθούν για την πρόκληση “αναταραχών”.

Σύμφωνα με τα νέα νομοθετήματα, τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα γενικότερο σύνολο αντιτρομοκρατικών νόμων, τα blogs έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτές που έχουν τα μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, οποιοσδήποτε blogger του οποίου το ιστολόγιο δέχεται περισσότερες από 3.000 επισκέψεις ημερησίως, θα πρέπει να δηλώνεται στην αρχή ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, Roskomnadzor και να διατηρεί όλα τα δεδομένα για έξι μήνες.

Ακόμη, στα ιστολόγια θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα του blogger και να ορίζεται κατάλληλο όριο ηλικίας για τους επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Roskomnadzor, το Μάρτιο είχε προχωρήσει σε αποκλεισμό της πρόσβασης σε πολλούς ιστοτόπους πληροφόρησης που ήταν επικριτικοί απέναντι στο Κρεμλίνο.

Τα καταγεγραμμένα από την αρχή ως πιο δημοφιλή blogs θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες υποχρεώσεις τους σε διάστημα 10 ημερών, ειδάλλως, απειλούνται με την επιβολή προστίμων που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500.000 ρούβλια (10.000 ευρώ). Με νέο νόμο επίσης, διπλασιάζεται η ελάχιστη ποινή για συμμετοχή σε μαζικές αναταραχές, η οποία από τα 4 χρόνια φυλάκισης, αυξάνεται στα 8 χρόνια κάθειρξης. Η συγκεκριμένη κατηγορία βαραίνει ήδη πολλά μέλη της αντιπολίτευσης, καθώς και τον ηγέτη της αριστεράς.  

Με τα νέα νομοθετήματα φαίνεται να ενισχύονται οι εξουσίες της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB), διευκολύνοντας κυρίως τις έρευνες σε βάρος υπόπτων για τη διάπραξη εγκλημάτων και τρομοκρατικών ενεργειών.

 
 
 

Σχόλια