Ρωσία: Περιοριστικά μέτρα εναντίον του Vkontakte

0

Απαγόρευση διακίνησης υλικού σε εθνική εμβέλεια επιβλήθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, Vkontakte ( www.vk.com), αυξάνοντας τις ανησυχίες για επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε διαδικτυακά φόρα, τα οποία μπορεί και να χρησιμοποιούνται για οργανώσεις εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin.

Το Vlontakte, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα της Ρωσίας,αριθμώντας 210 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και ο περιορισμός της λειτουργίας του ήρθε μετά από τουλάχιστον ένα μήνα πιέσεων στην εταιρεία και τον ιδρυτή της, Pavel Durov. Ο 28χρονος Durov, είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τις αρχές μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί με την εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) -τη διάδοχο της σοβιετικής KGB– προκειμένου διακόψει τη λειτουργία ιστοτόπων που χρησιμοποιούνται για την οργάνωση διαδηλώσεων από τον Δεκέμβριο του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι το Vkontakte έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, από τη ρωσική αρχή του Συνήγορου του Πολίτη, για πιθανολογούμενη φιλοξενία σελίδων παιδικής πορνογραφίας. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Vkontakte, Georgy Lobushkin, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει καμία ενήμερωση από τη ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του ιστότοπου,ο οποίος στη Μόσχα τουλάχιστον φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, ενώ η ως άνω αρχή δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο επίσημο σχόλιο.

Σχόλια