Ρωσία: Σε εφαρμογή ο νέος νόμος για το διαδίκτυο

0

Ο συγκεκριμένος νόμος, που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλιο, εξουσιοδοτεί τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν σε κατάργηση ιστοσελίδων χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, όταν σε αυτές εμπεριέχονται πληροφορίες που κρίνονται επιβλαβείς για τους ανήλικους χρήστες.

Στην περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η άμεση κατάργηση των ανωτέρω ιστοσελίδων, οι αρχές θα ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να προβαίνουν στην διακοπή της πρόσβασης σε αυτές.

Ρωσικοί κύκλοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο, καθώς διαβλέπουν προσπάθεια της κυβέρνησης να ασκήσει εντονότερο έλεγχο στις παρεχόμενες πληροφορίες μέσω του διαδικτύου.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρούν επίσης κατά της εφαρμογής του μέτρου, που θεωρείται ότι θα αυξήσει τη λογοκρισία, εξουσιοδοτώντας τις αρχές να καταργούν κατά βούληση κάθε ιστοσελίδα που κρίνεται ύποπτη. Πολλές από τις ρωσικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων η ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex, η διαδικτυακή πύλη κοινωνικής δικτύωσης «Mail.ru», και η ρωσική έκδοση της Wikipedia, διαμαρτύρονται έντονα κατά της εφαρμογής του ανωτέρω νόμου, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική τους υπόσταση.

Σχόλια