Ρωσία: Σε ισχύ τέθηκε νόμος για την απαγόρευση πρόσβασης σε προσβλητικές ιστοσελίδες

0

Με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να απαγορεύει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, κατά βάση αυτές που συνδέονται με την παιδική πορνογραφία, την αυτοκτονία και την προώθηση των ναρκωτικών.

Παρότι η στόχευση του νέου νόμου αφορά στον πιο αποτελεσματικό περιορισμό των ιστοσελίδων που μπορεί να συνδέονται με ποινικά αδικήματα, επικρίσεις εναντίον του έχουν διατυπωθεί από την ένωση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» (Reporters Without Borders). Οι επικρίσεις εστιάζουν στην αοριστία των διατάξεων στις οποίες καθορίζονται οι προϋποθέσεις απαγόρευσης μιας ιστοσελίδας.

Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η σύνθεση της ομάδας ειδικών που θα αποφασίζουν για την απαγόρευση, ούτε έχει διευκρινιστεί τι συνιστά το προσβλητικό περιεχόμενο ιστοσελίδας, που μπορεί να επισύρει την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτήν. Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» άφησαν αιχμές κατά του νέου νόμου, σημειώνοντας ότι ίσως πρόκειται για κομμάτι της αλυσίδας νομοθετικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει τελευταία η ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Σχόλια