Ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή περιήγηση ανηλίκων στο ίντερνετ

0

Μία από τις λύσεις αυτές είναι και η εφαρμογή αυτόματου συστήματος που θα ελέγχει την ηλικία των χρηστών, περιορίζοντας αναλόγως τους ιστοτόπους, που θα μπορούν να επισκέπτονται.

Κατά τη γνώμη της Κομισιόν η παράλειψη θέσπισης κανόνων προστασίας των ανηλίκων κατά τη χρήση του διαδικτύου είναι δυνητικά επικίνδυνη για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεδομένου ότι τα παιδιά λόγω ηλικίας έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και είναι περισσότερο ευάλωτα, επιβάλλεται η λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η προστατευμένη περιήγηση στο διαδίκτυο, γεγονός που θα δώσει ώθηση και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που απευθύνονται ως επί το πλείστον στο παιδικό καταναλωτικό κοινό. «Τα παιδιά είναι τρομερά εξοικειωμένα με τη χρήση του διαδικτύου, δεν παύουν όμως να παραμένουν ευάλωτα. Είναι καθήκον δικό μας ως γονείς να φροντίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή, και αυτό σημαίνει να τα προστατεύουμε και από τους κινδύνους του διαδικτύου», δήλωσε σχετικά η Επίτροπος Cecilia Malstrom.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προτάσεων που συνέταξε η Επιτροπή είναι αναγκαία η ρύθμιση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι οι εθνικές ρυθμίσεις των κρατών-μελών είναι ανεπαρκείς. Για παράδειγμα, διάφορες εφαρμογές φιλτραρίσματος ιστοσελίδων λειτουργούν κανονικά μόνο για αγγλόφωνες ιστοσελίδες, ενώ ελάχιστα παρόμοια προγράμματα υπάρχουν για την αξιολόγηση και το φιλτράρισμα εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.

Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την προστατευμένη περιήγηση των παιδιών, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων και της συνεργασίας φορέων και γονέων.  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή εχέγγυα για την ασφαλή περιήγηση των ανηλίκων, χωρίς όμως αυτή να γίνεται ανιαρή. Μία από τις προτάσεις που εξετάζεται σοβαρά είναι η θέσπιση αυτόματου συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη την ηλικία των χρηστών, ώστε να αποτρέπει την πρόσβασή τους σε ακατάλληλα λινκς και ιστοτόπους. Περισσότερες λεπτομέρειες για το σύστημα αυτό και τις άλλες προτάσεις θα ανακοινώσει η Επιτροπή εντός του Μαϊου.