Σ. Αραβία: Ελεύθερος μπλόγκερ έπειτα από τέσσερις μήνες στη φυλακή

0

Ο πιο διάσημος κάτοχος ιστολογίου στη Σαουδική Αραβία αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Ο 33χρονος Φουάντ αλ Φαρχάν συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των σαουδαραβικών αρχών ώστε να σταματήσει να υποστηρίζει μια οργάνωση αντιφρονούντων μέσω του διαδικτύου.

Την περίοδο της σύλληψης το υπουργείο Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι οι παραβιάσεις του φαρχάν δε σχετίζονται με θέματα κρατικής ασφάλειας.

Ο Φαρχάν χρησιμοποίησε το ιστολόγιο του για να ασκήσει κριτική στη κρατική διαφθορά και για να μιλήσει υπέρ μιας πολιτικής μεταρρύθμισης από την απόλυτη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Φαρχάν δήλωσε χαρούμενος για την αποφυλάκισή του και χαρακτήρισε τους τέσσερις μήνες στη φυλακή ως «μοναδική εμπειρία».

«Σύντομα θα μπλογκάρω ξανά», πρόσθεσε και απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεσή του.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δεν προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με την αποφυλάκιση του 33χρονου μπλόγκερ.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη σύλληψη ατόμου στη Σαουδική Αραβία που ασκεί κριτική μέσω του διαδικτύου. Η σύλληψή του καταδικάστηκε από την παγκόσμια κοινότητα των μπλόγκερ αλλά και από τους περίπου 200 κατόχους ιστολογίων στη Σαουδική Αραβία.

Σχόλια