Σε απολογία ανώτατο στέλεχος της Yahoo

0

Ανώτατο στέλεχος της Yahoo εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγνώμη από τους Αμερικανούς βουλευτές επειδή δεν τους ενημέρωσε εγκαίρως για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η εταιρεία του έδωσε πληροφορίες για χρήστες της στο διαδίκτυο στην κυβέρνηση της Κίνας.
Το Φεβρουάριο του 2006 ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Yahoo, Μάικλ Κάλαχαν κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η εταιρεία του το 2004 είχε δώσει στην κινεζική ηγεσία πληροφορίες για έναν χρήστη. Η Yahoo, είχε τότε υποστηρίξει ότι δε γνώριζε τους λόγους για την υποβολή αυτού του αιτήματος από την κινεζική ηγεσία.
Οι πληροφορίες αφορούσαν τον Κινέζο δημοσιογράφο, Σι Τάο, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη για διαρροή κρατικών μυστικών.
Αργότερα, ωστόσο, η Yahoo διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση της Κίνας είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήθελε τις πληροφορίες για τον Κινέζο δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ο Μάικλ Κάλαχαν ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Κίνας μήνες μετά την κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά δεν ενημέρωσε τους βουλευτές.
«Αμέλησα να ενημερώσω την επιτροπή για τη νέα πληροφορία και αυτό οδήγησε σε μια παρεξήγηση για την οποία έχω μετανιώσει και έχω ήδη απολογηθεί ενώπιον της επιτροπής», δήλωσε ο Κάλαχαν.
Ο Μάικλ Κάλαχαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Yahoo, Τζέρι Γιάνγκ παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα ενώπιον της επιτροπής για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το επεισόδιο.
Η εκπρόσωπος της Yahoo, Τρέισι Σμάλερ απέδωσε την ευθύνη σε λαθεμένη μετάφραση της εντολής της κινεζικής ηγεσίας, η οποία επιδόθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια από νομικό σύμβουλο της Yahoo στην Ασία.
Οι Αμερικανοί βουλευτές πληροφορήθηκαν για την εντολή της Κίνας μόλις φέτος με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της επιτροπής Τομ Λάντος να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας.
Την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή ενέκρινε νομοσχέδιο για την ποινική δίωξη των αμερικανικών εταιρειών που συνεργάζονται με κυβερνήσεις που επιβάλλουν περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σχόλια