Σε διακανονισμό οι Apple και Google για την πολιτική προσλήψεων τους

0

Σε διακανονισμό προχώρησαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Google, προκειμένου να τερματιστεί δικαστικός αγώνας εναντίον τους με αγωγή, με την οποία κατηγορούνται ότι παρεμπόδισαν πάνω από 60.000 στελέχη υψηλής τεχνολογίας να εργαστούν σε άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, της οποίας οι όροι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, έρχεται πέντε μήνες μετά την απόρριψη προηγούμενης συμφωνίας που υποχρέωνε τις εταιρείες να πληρώσουν 324,5 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση της δικαστικής διαμάχης. Η δίκη αφορά τις ρήτρες αποκλειστικής απασχόλησης, που αναγκάζονται από τις εταιρείες να υπογράφουν τα στελέχη στις συμβάσεις εργασίας τους.

Η αγωγή, που κατατέθηκε το 2011, είχε λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα, διότι αποκάλυπτε τις τακτικές των εταιρειών τεχνολογίας να υποχρεώνουν τους ταλαντούχους μηχανικούς πληροφορικής και ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών να παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης εργασίας σε άλλες εταιρείες.

Αυτή η συμπαιγνία των εταιρειών ως προς την πολιτική απασχόλησης εμπόδισε τους εργαζόμενους υψηλής τεχνολογίας να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας με πιο ανταγωνιστικούς όρους. Εκτός από την Apple, και την Google, η αγωγή στρέφεται και κατά της Intel, της Adobe, της Pixar και άλλων για μια περίοδο που διήρκεσε από το 2005 έως το 2009.

Με την αγωγή τους οι εργαζόμενοι αρχικά ζητούσαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί ελευθέρου ανταγωνισμού, ενώ με τον διακανονισμό η αποζημίωση αναμένεται να ανέλθει στα 380 εκατομμύρια δολάρια.
 

Σχόλια