Σε δικαστική διαμάχη οι μέτοχοι του ρωσικού ”Facebook”

0

Σε κλιμάκωση οδηγήθηκε η διαμάχη μεταξύ των μετόχων του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου της Ρωσίας, καθώς οι δύο πλευρές προχώρησαν στη λήψη νομικών μέτρων για την ενίσχυση της μετοχικής θέσης τους στο εν λόγω δίκτυο.  

Γνωστό ως η απάντηση της Ρωσίας στο Facebook, το VKontakte αποτελεί επίκεντρο μιας μάχης ιδιοκτησίας από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο ιδιωτικός επενδυτικός όμιλος United Capital Partners (UCP) αγόρασε το 48 τοις εκατό των μετοχών του, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του.

Από την άλλη πλευρά η Mail.Ru, η οποία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του VK, Pavel Durov, ώστε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος, αμφισβήτησε τη συναλλαγή αγοράς των μετοχών από τον UCP.  Ο Durov και Mail.Ru ισχυρίζονται ότι είχαν δικαίωμα προτίμησης για το ποσοστό που αγόρασε ο UCP. Ο Durov έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με τις αρχές, σχετικά με τη δημιουργία ενός φόρουμ για τη διοργάνωση διαδηλώσεων από τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Μετά από μήνες τριβών η διαμάχη κορυφώθηκε όταν ο Durov δήλωσε παραίτηση την προηγούμενη εβδομάδα την οποία αργότερα ανακάλεσε, λέγοντας ότι η αποχώρησή του θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας. Ο ίδιος δήλωσε στη σελίδα του vk.com: ”Έχω επανειλημμένα πει και θα το επαναλάβω και σήμερα πως η πώληση του 48 τοις εκατό των μετοχών ήταν παράνομη και ο UCP δεν είναι νόμιμος μέτοχος της VKontakte “.

Το VK είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στην Ευρώπη μετά το Facebook , έχει 240 εκατομμύρια ξεχωριστούς λογαριασμούς χρηστών και προσελκύει περίπου 60 εκατομμύρια χρήστες ημερησίως.

Σχόλια