Σε εφαρμογή το μεγαλύτερο stress test για την ασφάλεια του διαδικτύου στην Ευρώπη

0

Σε ένδειξη του πόσο σοβαρά εκλαμβάνει τις απειλές στον κυβερνοχώρο η Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 400 τεχνικοί ασφαλείας του διαδικτύου από 29 χώρες και 200 οργανώσεις ξεκινούν ένα διετές stress test στον κυβερνοχώρο, το οποίο συντονίζει ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).

Το φετινό εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο τεστ αντοχής της ικανότητας της Ευρώπης να αντέξει μια μαζική κυβερνο-επίθεση, το οποίο διοργανώνεται από τον ENISA. Η online εκδήλωση φέρνει σε επαφή Οργανισμούς Κυβερνοασφαλείας, όργανα της ΕΕ, φορείς τηλεπικοινωνιών, εταιρείες τεχνολογίας και παρόχους ενέργειας. Όσοι συμμετέχουν πρέπει να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά διάφορες προκλήσεις βασισμένες σε 16 διαφορετικά σενάρια  παραβίασης της ασφάλειας του διαδικτύου. Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες δεν πρόκειται να αποκαλύψουν ακριβώς πάνω σε τι θα δουλέψουν, αλλά με βάση προηγούμενες ασκήσεις, θα περιλαμβάνονται επιθέσεις DDoS, επιθέσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας.

”Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε συγκεκριμένες πτυχές των σεναρίων, αλλά καλύπτουμε πολλές και διαφορετικές απειλές σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών”, δήλωσε η τεχνικός ασφαλείας του ENISA, Katerina Christaki.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ:
“Οι διαδικτυακές απειλές σε διεθνές επίπεδο είναι πιο αυξημένες από ποτέ και η φύση τους αλλάζει συνεχώς. Επιπλέον, ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται και δημιουργούνται συνεχώς νέες on line υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των τρωτών σημείων. Οι παραβιάσεις της ασφάλειας των χρηστών και η κλοπή των δεδομένων τους έχουν αναδειχθεί ως κορυφαία απειλή και ανησυχία για τους πολίτες”.

 

Σχόλια