Σε έξαρση στην Αμερική η κλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου

0

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η κλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου παρουσιάζει ραγδαία αύξηση, καθώς μόνο μέσα στο 2004 περίπου 9,9 εκατομμύρια Αμερικανοί έπεσαν θύματα κλοπής. Τελευταία περίπτωση αποτελεί η εταιρία ChoicePoint, που συλλέγει προσωπικά στοιχεία καταναλωτών, καθώς χάκερς εισέβαλαν στο ηλεκτρονικό της δίκτυο με αποτέλεσμα να κλέψουν δεδομένα 35.000 περίπου Καλιφορνέζων.

Η εταιρία απέστειλε στους πελάτες της ενημερωτικά email για το συμβάν, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που καθιερώνει νόμος της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρίες που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών οφείλουν να τους ενημερώνουν σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο κενό στο δίκτυό τους. Ο νόμος προσδιορίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ονοματεπώνυμό τους και τους αριθμούς ταυτότητας, πιστωτικής κάρτας και κοινωνικής ασφάλισης.

Ήδη η Νέα Υόρκη και το Τέξας ετοιμάζουν παρόμοια νομοσχέδια, ενώ η πρόσφατη περίπτωση της ChoicePoint αναμένεται να ανακινήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση ομοσπονδιακού νόμου που θα προστατεύει τους καταναλωτές από παραβιάσεις των ηλεκτρονικών δικτύων επιχειρήσεων από χάκερς.

Σχόλια